Deel 3 Cambodja 30/9 - 2/10 - Reisverslag uit Khett Siem Reab, Cambodja van Esther leersum - WaarBenJij.nu Deel 3 Cambodja 30/9 - 2/10 - Reisverslag uit Khett Siem Reab, Cambodja van Esther leersum - WaarBenJij.nu

Deel 3 Cambodja 30/9 - 2/10

Blijf op de hoogte en volg Esther

02 Oktober 2012 | Cambodja, Khett Siem Reab

Deel 3 Cambodja dag 10-12 Seam Reap (30/9-2/10)

Zondag vandaag rustig aan opgestaan en de regen afgewacht. Fiets gehuurd en lekker de stad in gefietst. Tot ik bij het Ankor museum aankwam waar ik me het voorbereid op de komende dagen de tempels van Ankor. Het was een mooie expositie. Daarna even terug naar t hotel en dan terug de stad in om wat te eten. En s'avonds ben ik lekker aan te bloggen (Afrika ben ik nu bij nu Griekenland nog). Ook een echtpaar uit Auckland ontmoet die ik ga bezoeken wanneer ik daar ben. Weer een leuke ontmoeting!
Maandag is het tempeldag. Met Sonja een Spaanse schone die in SanFrancisco woont stappen we vroeg op de fiets en peddelen we gemoedelijk richting Ankhor. Het tempelcomplex dat het mooiste ter wereld moet zijn. Na 1,5 uur fietsen hebben we nog geen tempel gezien, maar het is warm en fietsen bied enige verkoeling. We doen vandaag de kleine ronde en slaan dus na de grote rechthoek vijver linksaf. Ahhh werk aan de werk. De fietsen zijn redelijk en het eerste stuk kunnen ze prima aan. De mijne begint wel steeds luider te protesteren en ik negeer dat, gewoon doortrappen. De omgeving is prachtig met veel bomen en daartussen rijstvelden oooo zo mooi, huisjes, een school zelfs en veel water (regenseizoen).
De weg wordt slechter en smaller en de tegenliggende auto's dwingen ons om aan de zijkant te fietsen die minder goed is. En op het moment dat ik denk, vaart houden, gang is alles! Raakt mijn voorband in de modderen moet ik afstappen. Ik sta tot mijn enkels in de oranje modder. Sonja die vlak achter me rijdt kan nog net haar fiets houden maarknalt bovenop me. We staan beiden tot onze enkels in de oranje Cambodjaanse modder. Wanneer je avontuur zoekt vind je het ook! We ploeteren zo'n halve kilometer door de modder, we kunnen niet op de weg komen omdat de zijkanten van de afgeschraapte weg langs de kanten liggen en door de regen is ook dat verworden tot bergen modder (kniehoogte). Nou dan ploeteren we nog maar even voort! Ondertussen hebben we verschrikkelijk de slappe lach. Wanneer we eindelijk bijna aan het eind zijn komt er een klein jongetje achter ons aanrijden (!) en zegt: better to ride in THE middle of the road, ja dat hadden we ook al door.
Onze fietsen zijn ondertussen verworden tot oranje en ook onze schoenen zitten onder! We stuiteren een paar keer onze fietsen op en neer om de ergste modder eraf te schudden en komen bij onze eerste tempel Ta phrom.gelukkig is het daar verschrikkelijk druk en iedereen heeft net als wij verschrikkelijk veel plezier om onze voeten. We worden door een aardige dame van een eettentje meegenomen naar een pomp achteraf. Ze geeft ons een harde borstel en om de beurt poetsen we onze voeten onder de pomp. Wedrinken nog even wat bij deze dame. Daarna betreden we de tempel, nou ja de ruïnes ervan. Echt de moeite waard. We peddelen weer verder. Onderweg kopen we een ananas die goddelijk smaakt en komen we aan bij de Bayon tempel. De tempel met de meer dan 200 gezichten. Prachtig. We laten ons zegenen in een boeddha tempel (weer een armbandje erbij) en steek ik drie wierrookjes aan, in gedachten bij hen die me van bovenaf aan het volgen zijn.
Ondertussen betrekt de lucht flink, onweer is al hoorbaar en t regent zacht. Het is ondertussen 14.00 uur en we besluiten terug naar het hotel te fietsen. Na de bui barst nu echt los. Maar we trappen onverdroten door. Wanneerwe bij het museum komen dat ik gister bezocht heb staan de straten echt flink onder water. Echt die beelden op tv van overstromingen 's daardoorheen fietsende mensen dat waren wij! Geweldig! En met tegenliggers is het helemaal leuk want die veroorzaken een flinke golf hahahahaha geweldig! De fietsen worden alweer aardig schoon een prettige bijkomstigheid.
Bij het hotel aangekomen lekker onder een lauwe douche, schoenen afspoelen en drijfnatte kleren ophangen. Ondertussen is het weer droog en dus stappen we weer op onze fiets om in de stad bij de blue pumpkin heerlijke amok met vis te eten. Lekker vroeg want vroeg naar bed.
Dinsdag stappen we om 5 uur jawel in een tuktuk om de zonsopgang bij ankhor vat te zien. Sonja denkt dat we de enige zijn, dat denk ik iet maar zoveel mensen had ik nou ook niet verwacht. In een tuktukfile rijden we naar t complex. Gelukkig hoofdlamp mee en op zoek naar een mooie plek voor de opgang. Het is bewolkt en we besluiten vast te tempel in te gaan en dat was een top idee. Er is bijna niemand en t is echt mooi stil. We lopen echt genietend rond. We kunnen pas na een uur in het heilige der heilige terecht en we genieten van ons ontbijt (banaantje). Dan mogen we de steile klim maken en ook al is het hoog ik ga toch! En we zijn een van de eerste die het heiligdom bereiken. Het is erg bijzonder. Ook al verbaas ik me dat er geen plek is voor gebed, je mag ook maar 15 min boven blijven. ik geniet van t uitzicht op de bossen en de Boeddha beelden in t complex. Dan aanvaard ikweer de afdaling. Ik hou de boel flink op met mijn stapje voor stapje (stok ligt nog op de kamer) maar goed ikbedank iedereen maar even voor hun geduld.
Dan stappen we weer in de tuktuk en rijden langs Bayon. Dan breektmijn hart. Ik zie 3 olifanten die mensen rondrijden op hun rug met touwen in hun oren en trappen van de berijder in hun nek. Tranen schieten me in de ogen wanneer ik denk aan de prachtige Afrikaanse exemplaren die ik net 4 weken geleden nog vrij zag rondlopen. Zolang er vraag is zal er aanbod zijn dus vraag niet meer om dit soort onzinnige ritjes. Dan kunnen deze ollies met pensioen.
Verder gaat het langs nog meer tempels. Ik heb zelfs nog even een meditatiemomentje heerlijk rustig op een steen en dan gaan we terug om te lunchen in de stad. De middag breng ikzwemmend en slapend door (zelfs na t zwemmen zijn mijn voeten nog oranje! En we zijn al een dag verder) nu zitten we in pubstreetin de Temple aan t bier en hopelijk zie ikstraks mijn vriend Ellis' nog die nu ook in Seam Reap aangekomen is.maar daarover een andere keer meer.
Terug naar t bier en t uitzicht op de straat geweldig! Bijna nee echt leuker dan het Leidsche plein Edje!

• 02 Oktober 2012 - 13:59

Mickey:

Haha geweldig weer... Ennuh... waar blijven je foto's, dat fietsavontuur "moet" ik zien!!

Liefs, Mickey

• 02 Oktober 2012 - 14:04

Esther Van Leersum:

Hoi ja ik zal wat foto's op mijn iPad zetten dan komen ze vanzelf op FB. Plaatsten op deze site is me nog niet gelukt. Heeft iemand suggesties?

• 02 Oktober 2012 - 16:00

Anita:

Hoi, ik zal is aan mijn ouders vragen. Zij hebben ook zo'n blog (zijn in Zuid-afrika geweest en gaan weer) en hebben ook foto's geplaatst. Wordt vervolgt dus.
    Ik ben eindelijk bij met alle reisverhalen. Leuk geschreven weer.

• 02 Oktober 2012 - 18:34

Thera:

Wat een leuk en spannend verhaal geniet van de verslagen van jou en El.
    Jullie droom van jaren geleden maken jullie waar.
    Geweldig ben wel een beetje jaloers maar door de iPad kan ik fijn alles volgen.
    Blijf genieten .Gr. En x

• 02 Oktober 2012 - 21:26

Sonja:

Ha Esther!
    Jeetje, dat je uberhaubt tijd hebt om al die verhalen op te schrijven. Maar wat heerlijk, al die avonturen. Ik heb helaas geen tijd om alles te lezen, maar nu ik eindelijk weet waar ik je verhalen kan vinden, zal ik wat vaker kijken. Krijg accuut zin om een reis te boeken, maakt niet eens echt uit waarheen!
    Ik ga je niet vermoeien met verhalen van school, daarvoor wilde natuurlijk niet op reis.
    Groetjes! Sonja

• 09 Oktober 2012 - 19:25

Carla:

Weer een prachtig geschreven stuk!! Zo leuk dat we op deze manier op de hoogte blijven van wat je allemaal meemaakt. Ik neem toch echt mijn petje voor je af!! Liefs