Deel 1 Afrika week 2 Botswana - Reisverslag uit Botswana, Zuid-Afrika van Esther leersum - WaarBenJij.nu Deel 1 Afrika week 2 Botswana - Reisverslag uit Botswana, Zuid-Afrika van Esther leersum - WaarBenJij.nu

Deel 1 Afrika week 2 Botswana

Blijf op de hoogte en volg Esther

11 Augustus 2012 | Zuid-Afrika, Botswana

Deel 1 week 2 Botswana Kwa Tuli NP 11-17 aug

Het weekend wordt vooral gebruikt om uit te slapen en om de was te doen, een waterglijbaan te maken en het zwembad opnieuw in gebruik te nemen. S'avonds gaan Sander en ik vallende sterren kijken achter de tenten. We horen dat de olifanten heel dicht bij zijn dus we schuiven maar een stuk dichter naarde tenten toe. Zo wordt vallende sterren kijken ineens wel heel erg spannend. De grommende olifant staat aan de andere kant van de greppel en dat is pakmbeet zo'n 5 meter van ons vandaan. En ze kunnen vanuit t niets aanvallen....
Zondag gaan we met de hele groep naar matathane en dus naar de bar waar een ieder zich te goed doet aan welke vorm van alcohol dan ook (werkweek!) en kan ik voor eigen gebruik een paar flessen rum meesmokkelen. Droog kamp is leuk maar er zijn grenzen. En terug in t kamp mag ik ook nog fijn brood bakken. Gelukkig ben ik nog redelijk nuchter en pas om 23.30 mag ik ook naar bed.
Maandag ben ik alweer om 5.30 wakker en gaan we s'ochtends waterholes graven. Zwaar werk en lekker stoffig. S'middags moge we in tophide observeren en zien we een korni busterd en zeer veel impala's (feromonen).
Dinsdag vertrekken we met een kleine groep naar limpopo lipada een game reserve waar ze nijlpaarden en neushoorns hebben. Op weg naar de neushoorns  zien we eerst een grote groep wilde honden die een gnoe baby aan t eten zijn. De moeder gnoe loopt er snuivend omheen opgejaagd door de grote groep wilde honden. Echt een spectaculair gezicht! Dan rijden we door en stoppen waar de rangers sporen van neushoorns gezien hebben. We stappen uit de jeep en lopen! achter de rangers aan om de neushoorns te spotten. Na ong 45 min lopen zien we een moeder met kalf die we tot op een 10-15 m kunnen benaderen. Ze zijn aan mensen gewend. We lopen terug naar de auto en rijden naar de lunch in t resort. Onderweg zien we nog een python en waterbokken helaas geen Hippo's. De lunch is maispap met veel vlees en we duiken ter verkoeling in t zwembad. (zeer koud) en rond 14.00 rijden we terrug naar t kamp. In besloten kring drinken we een glas wiskey en roken een sigaar op allen die ons veel te vroeg ontvallen zijn een mooi en ingetogen moment.
Op woensdag begint de dag met een boombrand door de rokende pubers aangestoken de sufferds, en ga ik op conservationcourse bij Helena. Ze praat zeer inspirerend over de gevolgen van de grote droogte in Afrika. Niet het gat in de ozonlaag is het probleem maar het gebrek aan water. Het is een inspirende ochtend die aanzet tot nadenken en stof die ik goed in mijn lessen kan verwerken. In de middag als we bird obs (vogels kijken)met Raz zit ik eigenlijk nog vol van de ochtend.
Donderdag ochtend mag ik alleen naar mammatumi! Om te observeren. De heerlijke rust en die prachtige olifant die me komt begroeten doen me weer helemaal goed. Wat is Botswana mooi! Ik merk ook dat t steeds warmer wordt en de insecten steeds meer verschijnen. Smiddags gaan we roadclearing doen stukken bossages weghakken die over het pad hangen en de jeep kunnen beschadigen. Onduidelijk is echter waar we moeten hakken dus nemen we maar een stuk weg die ons redelijk te doen lijkt....
Er is deze week ook een interview met mij afgenomen voor de website van projects abroad. Ben benieuwd, heeft iemand dit al gezien????
Vrijdag ochtend mogen we weer waterholes graven 's smiddags zijn we weer in mamma tumi maar het waait hard en we zien weinig.
Heerlijk de dag afgesloten met een douche onder de sterren, een fijn ritueel voor t slapen gaan.de stilte is zalig en schoon mijn bedje instappen een waar genot.

• 30 September 2012 - 10:21

Gerda:

Zo Esther, echt flink hard werken daar! Lijkt me zo mooi om straks je foto's te zien van de zonsopgangen en de olifanten die je hebt gezien.

• 09 Oktober 2012 - 19:51

Carla:

Beetje jammer ... heb je laatste 5 blogs gelezen, en begin nu pas bij het begin. Maakt niet uit, ik ga verder genieten van de Afrika belevenissen :)